Close

Reiniging & Onderhoud

Reiniging van Airsocks: nut en noodzaak

Ieder luchtverdeelsysteem heeft onderhoud en reiniging nodig, zowel metalen luchtverdeelsystemen met roosters als textiele luchtverdeelsystemen (ook wel airsocks of luchtverdeelslangen genoemd). Met name bij toepassingen in sectoren waar hygiëne een belangrijke rol speelt (zoals de voedselproducerende- en verwerkende industrie, pharmacie en gezondheidszorg), zijn textiele luchtverdeelslangen de beste oplossing om dit te kunnen bereiken en te waarborgen. Airsocks reinigen is namelijk gemakkelijker dan reiniging van metalen luchtverdeelsystemen.

Bacteriën en schimmels kunnen zich nestelen en vermenigvuldigen in het textiel waarbij de gevolgen niet te overzien zijn. Het reinigen volgens de HACCP/BRC/GLOBALGAP/IFS/Halal & GMP+-normen is daarom ook van het hoogste belang om de (voedsel)veiligheid te kunnen waarborgen.

HighCare reiniging

Airsocks reinigen reiniging luchtverdeelslang prihoda

Om te kunnen voldoen aan de reiniging van airsocks conform de hoogste hygiënenormen, heeft Prihoda HighCare Cleaning een uiterst hoogwaardige en innovatieve cleanroom wasserij. Deze wasserij bestaat uit 2 hermetisch van elkaar gescheiden ruimten waarbij het vuile (besmette) wasgoed onmogelijk in aanraking kan komen met het schone en gedesinfecteerde eindproduct. In de “vuile” ruimte worden de airsocks vooraf geinspecteerd op vervuiling en eventuele beschadiging waarna het de barrier wasmachine ingaat. Niet alleen Prihoda airsocks kunnen bij ons worden gereinigd, ook andere merken zijn van harte welkom!

Afhankelijk van het materiaal, vervuiling en gewenste reiniging wordt een passend wasprogramma gekozen. De keuze van het wasprogramma is afhankelijk van de staat van vervuiling en de wens van de opdrachtgever om de airsocks te desinfecteren. Wanneer het wasprogramma klaar is gaat de deur naar de schone ruimte open en blijft de opening aan de “vuile” zijde hermetisch gesloten om (kruis)besmetting uit te sluiten. De schone was komt vervolgens in de cleanroom waar volgens een strikt protocol de airsocks worden gedroogd, verpakt, geseald en vervolgens via een aparte sluis de ruimte verlaten. Hierna volgt de keuze om de airsocks in opslag te laten nemen bij Prihoda of retour te sturen naar de opdrachtgever.

Het gehele wasproces is gevalideerd en gecertificeerd conform de strenge eisen volgens:

  • NEN-EN 14065:201 RABC (Laundry processed tectiles – Biocontamination control system)
  • NEN-EN-ISO 14644-1:2016 (cleanroom)
  • NEN-EN-ISO 9001:2015
  • VGM Checklist Aannemers, versie 2008/5.1

Microbiologisch onderzoek

In het eigen microbiologisch onderzoekslaboratorium worden diverse testen gedaan op het gewassen textiel, vouwtafels, containers en oppervlakten van de wasmachines en de cleanroom. De meest voorkomende testmethodes zijn met Rodacplaatjes waarbij wordt getest op totaal kiemgetal ter controle op de algemene hygiënische staat (type TSA Trypton Soja Agar). Daarnaast op verzoek met Rodac type BPA (Baird Parker Agar) voor het aantonen van Staphylococcus aureus en Rodac type VRBGA (Violet Red Bile Glucose Agar) voor het aantonen van Enterobacteriaceae (Salmonella en Klebsiella). Controle van proceswater vindt plaats met Petrifilm, ook hier weer ter bepaling van het totaal kiemgetal. De normen zijn volgens de Certex / WIP richtlijn waarbij de kve-waarde voor het totaal kiemgetal ligt op <2/cm2.

Ons desinfectieproces gaat verder waarbij het behaalde resultaat altijd binnen de kve-waarde van 0,5 blijft. Prihoda heeft zichzelf strenge eisen opgelegd met een bacteriele afdodingsfactor van 10-7, hierdoor is een kve-waarde van 0 bijna de standaard!  Het gehele wasproces en microbiologisch onderzoek staat onder strenge periodieke controle van onafhankelijke instanties waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft. Op verzoek kan een hygiëne certificaat worden verstrekt waarmee kan worden aangetoond dat de airsocks conform de gestelde eisen zijn gereinigd.

Werkwijze bij airsocks wassen

Reinigen airsocks reiniging luchtverdeelslang prihoda

Bij airsocks wassen kan op verzoek van de opdrachtgever een plan van aanpak op locatie worden besproken, dit is geheel vrijblijvend. Vaak worden de airsocks ook aangeboden bij ons bedrijf met verzoek te reinigen en terug te sturen naar de opdrachtgever. Altijd zal worden gevraagd naar de staat van verontreiniging, dit om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties voor onze medewerkers kunnen ontstaan. De airsocks worden gereinigd, gedroogd, getest, verpakt en geseald waarna deze retour worden gestuurd om opnieuw te worden geïnstalleerd. Prijzen zijn afhankelijk van gewenste behandeling, niet elke airsock behoeft de HighCare behandeling en kan ook via het uiterst voordelige basisprogramma worden gewassen.


Luchtverdeelslang reinigen

Wilt u uw luchtverdeelslang reinigen, dan biedt Prihoda ook een full-service onderhoudsprogramma. Dit kan desgewenst via een onderhoudscontract waarbij het gehele proces wordt vastgelegd. Onze eigen medewerkers komen dan langs om de airsocks te demonteren, daarna worden de slangen gereinigd en volgens afspraak weer terug geplaatst. Soms kan het raadzaam zijn een reserveset airsocks aan te schaffen en deze te wisselen wanneer het textiele luchtverdeelsysteem gereinigd dient te worden. Prihoda kan voor opslag zorgen in onze geconditioneerde opslag, ontzorgen van onze opdrachtgevers is hierbij ons motto.

De techniek van airsocks reinigen

De wasserij is gespecialiseerd in airsocks reinigen (textiele luchtverdeelslangen) op het hoogst denkbare niveau. De Ultramoderne HighCare Cleanroomwasserij is geheel door Prihoda zelf ontworpen met als doelstelling de beste en hoogste kwaliteit op Nederlandse markt aan te bieden. Deze wasserij bestaat uit twee strikt gescheiden ruimten, de vuile zijde waar de airsocks binnenkomen en de schone waar de airsocks worden gedroogd en verpakt. In de scheidingswand zijn 2 grote barrierwasmachines ingebouwd met elk een opening naar deze ruimtes. Door deze bouw en opstelling wordt voorkomen dat er een kruisbesmetting kan plaatsvinden tussen de vuile en schone was. De schone ruimte is een gecertificeerde cleanroom, geheel stof- en bacterievrij en voorzien van een personen- (PAL) en een goederensluis (MAL).

Om beschadiging van de textielvezels te voorkomen heeft Prihoda duidelijke keuzes gemaakt: géén energieslurpende wasdrogers en álle wasprocessen niet heter dan 40°C met de de hoogste graad van hygiëne. De airsocks worden in de cleanroom gedroogd en indien de buitentemperatuur en RV het toelaat op een natuurlijke wijze gedroogd. Indien deze parameters niet aan de wensen voldoen gaat de drooginstallatie het overnemen. De aansturing hiervan gaat dmv een eigen ontworpen PLC-computer en is nog nergens op deze wijze vertoond. De laatste fase wordt in juni 2019 afgerond, vanaf dat moment is het complete was- en droogproces volledig energieneutraal door onze zonne energiecentrale. Door strenge controle van onafhankelijke instanties wordt de wasserij regelmatig geaudit, met maar liefst 4 certificeringen durven wij te stellen de beste van Nederland te zijn!


Reparatie en onderhoud

In ons eigen naaiatelier zijn wij in staat modificaties aan bestaande airsocks te verzorgen. Ook wanneer blijkt dat airsocks beschadigd zijn kunnen wij deze repareren, onafhankelijk van merk. Prihoda is leverancier van textiele luchtverdeelsystemen met een complete dienstverlening. Wanneer uitbreiding van het bestaande luchtverdeelsysteem gewenst is kan dit worden verzorgd. Advies, bezoek ter plaatse, luchtmetingen, inmeten, montage en onderhoud zijn de kernwoorden in onze dienstverlening met ons belangrijkste motto: het ontzorgen van onze opdrachtgevers. 

Neem vandaag nog contact met ons op!

BEL: 050 502 7800