Close

Reiniging & Onderhoud

Prihoda cleanroom

Reinigen van Airsocks, nut en noodzaak

Ieder luchtverdeelsysteem heeft onderhoud nodig, zowel metalen luchtverdeelsystemen met roosters als textiele luchtverdeelsystemen ook wel airsocks genoemd. Met name bij toepassingen in sectoren waar hygiëne een belangrijke rol speelt zijn textiele luchtverdeelslangen de beste oplossing om dit te kunnen bereiken en te waarborgen. Te denken valt o.a. aan de voedselproducerende- en verwerkende industrie, pharmacie en gezondheidszorg. Bacteriën en schimmels kunnen zich nestelen en vermenigvuldigen in het textiel waarbij de gevolgen niet zijn te overzien. Het reinigen volgens de HACCP/BRC/GLOBALGAP/IFS/Halal & GMP+-normen is daarom ook van het hoogste belang om de (voedsel)veiligheid te kunnen waarborgen.

HighCare wasproces

Om te kunnen voldoen aan het reinigen van airsocks conform de hoogste hygiënenormen heeft Prihoda HighCare Cleaning een uiterst hoogwaardige en innovatieve cleanroom wasserij. Deze wasserij bestaat uit 2 hermetisch van elkaar gescheiden ruimten waarbij het vuile (besmette) wasgoed onmogelijk in aanraking kan komen met het schone en gedesinfecteerde eindproduct. In de “vuile” ruimte worden de airsocks vooraf geinspecteerd op vervuiling en eventuele beschadiging waarna het de barrier wasmachine ingaat. Afhankelijk van het materiaal, vervuiling en gewenste reiniging wordt een passend wasprogramma gekozen. de keuze van het wasprogramma is afhankelijk van de staat van vervuiling en de wens van de opdrachtgever om de airsocks te desinfecteren. Wanneer het wasprogramma klaar is gaat de deur naar de schone ruimte open en blijft de opening aan de “vuile” zijde hermetisch gesloten om (kruis)besmetting uit te sluiten. De schone was komt vervolgens in de cleanroom waar volgens een strikt protocol de airsocks worden gedroogd, verpakt, geseald en vervolgens via een aparte sluis de ruimte verlaten. Hierna volgt de keuze om de airsocks in opslag te laten nemen bij Prihoda of retour te sturen naar de opdrachtgever. Het gehele wasproces is gevalideerd en gecertificeerd conform de strenge eisen volgens NEN-EN 14065 RABC (Laundry processed tectiles – Biocontamination control system),  Cleanroom NEN-EN-ISO 14644-1:2016 en NEN-EN-ISO 9001:2015

Microbiologisch onderzoek

In het eigen microbiologisch onderzoekslaboratorium worden diverse testen gedaan op het gewassen textiel, vouwtafels, containers en oppervlakten van de wasmachines en de cleanroom. De meest voorkomende testmethodes zijn met Rodacplaatjes waarbij wordt getest op totaal kiemgetal ter controle op de algemene hygiënische staat (type TSA Trypton Soja Agar). Daarnaast op verzoek met Rodac type BPA (Baird Parker Agar) voor het aantonen van Staphylococcus aureus en Rodac type VRBGA (Violet Red Bile Glucose Agar) voor het aantonen van Enterobacteriaceae (Salmonella en Klebsiella). Controle van proceswater vindt plaats met Petrifilm, ook hier weer ter bepaling van het totaal kiemgetal. De normen zijn volgens de Certex / WIP richtlijn waarbij de kve-waarde voor het totaal kiemgetal ligt op <2/cm2. Naast de Rodac-testmethode kunnen wij tevens een snelle test uitvoeren om de algemene hygiënische staat te testen, dit gaat dan via de ATP-meting waarmee binnen 10 seconden kan worden bepaald of het aan de gestelde eisen voldoet. Ons desinfectieproces gaat verder waarbij het behaalde resultaat altijd binnen de kve-waarde van 1 blijft. Het gehele wasproces en microbiologisch onderzoek staat onder strenge periodieke controle van het CCD waarbij onafhankelijke controle gewaarborgd is. Op verzoek kan een hygiëne certificaat worden verstrekt waarmee kan worden aangetoond dat de airsocks conform de eisen zijn gereinigd.

Werkwijze

Op verzoek van de opdrachtgever kan een plan van aanpak op lokatie worden besproken, dit is geheel vrijblijvend. Vaak worden de airsocks ook aangeboden bij ons bedrijf met verzoek te reinigen en terug te sturen naar de opdrachtgever. Altijd zal worden gevraagd naar de staat van verontreiniging, dit om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties voor onze medewerkers kunnen ontstaan. De airsocks worden gereinigd, gedroogd, getest, verpakt en geseald waarna deze retour worden gestuurd om opnieuw te worden geïnstalleerd. Prijzen zijn afhankelijk van gewenste behandeling, niet elke airsock behoeft de HighCare behandeling en kan ook via het uiterst voordelige basisprogramma worden gewassen. 

Daarnaast biedt Prihoda een full-service onderhoudsprogramma, dit kan desgewenst via een onderhoudscontract waarbij het gehele proces wordt vastgelegd. Onze eigen medewerkers komen dan langs om de airsocks te demonteren, daarna worden de slangen gereinigd en volgens afspraak weer terug geplaatst. Soms kan het raadzaam zijn een reserveset airsocks aan te schaffen en deze te wisselen wanneer het textiele luchtverdeelsysteem gereinigd dient te worden. Prihoda kan voor opslag zorgen in onze geconditioneerde opslag, ontzorgen van onze opdrachtgevers is hierbij ons motto.

Reparatie en onderhoud

In ons eigen naaiatelier zijn wij in staat modificaties aan bestaande airsocks te verzorgen. Ook wanneer blijkt dat airsocks beschadigd zijn kunnen wij deze repareren, onafhankelijk van merk. Prihoda is leverancier van textiele luchtverdeelsystemen met een complete dienstverlening. Wanneer uitbreiding van het bestaande luchtverdeelsysteem gewenst is kan dit worden verzorgd. Advies, bezoek ter plaatse, luchtmetingen, inmeten, montage en onderhoud zijn de kernwoorden in onze dienstverlening met ons belangrijkste motto: het ontzorgen van onze opdrachtgevers. 

Neem vandaag nog contact met ons op!

BEL: 050 502 7800